27 October 2011

Back To Home Sweet Home

Majority da tau kin ala2 bermastautin kat Kuantan for the past 2 weeks. Bermula dgn, Kin yang tgh busy kt opis buat preparation utk pegi event kt Mont Kiara, tetibe mak kin call & mintak kin balik kuantan dgn segera. Semua berpunca sebab doctor nak stopkan oxygen adik kin.. katenye ade potential he can survive & and of coz the other way round lah kan. Adik kin yg belajar kat Sarawak pon rushing balik lepas dpt berita ni. Sampai2 je kt kuantan, kin terus direct ke hospital.. petang tu doc da slowly shutdown the oxygen, tapi Alhamdulillah, jantung abang masih kuat hingga ke hari ini. Sepanjang kin kat kuantan,tido, makan, mandi, sume kt hospital. Lucky family kin dpt sewa bilik kt Anjung Kasih, lebih kurang mcm bilik tumpangan gitu.. so senang sikit la.. tade la kene mandi kt bilik air hospital. 3 minggu jugak la family kin bermastautin kt situ. mak kin langsung x blk rumah, ayah kin je ulang alik pegi amek barang.. pastu patah blk kt hospital.

Ok berbalik pada cite adik.. klau dlu, mase dlm ICU.. camere are not allowed. since abang da masuk wad biasa, meh kin tunjuk condition terbaru abang yang buat kin kesan dr penyakit yg dihidapi.

Based on doctor, ini lah kesan pengambilan steroid. Disebabkan penyakit abang, which is SLE, abang memang bergantung sepenuhnya terhadap steroid, but kin tak sangka akan memberi effect sampai macam ni sekali.. sekali tengok macam kulit melecur pon ade, macam kesan luka serious pon ade.. ntah la.. sian adik akak..

Tangan abang abis lebam2.. kiri kanan penuh lebam.. sampai nk pegang pon x sampai hati.. takut buat dia tambah sakit.. cukup la sakit yang dia da alami skarang ni..
Sepanjang kin berada kt hospital, kin belek tangan2 abang.. and nampak byk bintik merah2 ni.. bg kin, itu kesan dr saraf darah bile tangan da lame tak beralih.. tp bile kin ckp dgn mak kin, doctor ckp itu kesan SLE.. hurm.. kin mmg bukan doctor, but kin start alih2 tangan abang sendiri.. tanak bagi belah situ asik tertekan ke tilam.. and finally that "red thing" gone.
This is the worst.. adik kin yg dlu badan abis bengkak mase dlm ICU.. and suddenly susut sampai macam ni. and dont ask me why i cry everytime doctor suruh kin buat fisioterapi kt kaki abang.. korang igt, kin sampai hati ke? Fisioterapi mmg wajib utk orang mcm adik kin, supaya sendi2 tu tak keras, coz once keras lagi tambah sakit kt abang. Tp kin mmg x cukup kuat, tiap kali tengok kaki tu, rase sedih sgt2.. kenape kecik sampai camtu skali? And klau boleh nampak luka2 kt bahagian buku lali n tepi lutut adik kin tu.. tu semua sbb doctor pasangkan alas kaki kayu supaya tapak kaki tu tak la jatuh terlunjur je.. biar dia tegak.. but 2 hari kin kt sane, kin overheard sorang doctor ni ckp yg kaki tu suppose pakai every 4 hours, then bukak for 1-2 hours and the pakai balik.. so kin tanye la mak kin, abang punya kaki kayu tu bila last bukak? and guess what.. mak kin ckp derang tak penah bukak since the first day adik kin kuar dr ICU.. means da 4 hari lebih derang x de bkk2 langsung! (dlm hati berasap kejap) so bile mak kin pegi ckp kt nurse sane, derang baru la nk bkk kaki kayu tu..and mase tu terserlah la bermacam2 corak luka kt kaki.. yg ni nampak tak teruk sgt.. belah satu lg.. teruk sgt! kin ni usaha call ayah bawakkan minyak gamat.. menangis2 la sapu minyak gamat kt kaki abang. pasal tu kteorg pakat letak belon air kt kaki tu so x direct contact dgn benda keras.. kin bkn nk blame the doctor mahupun nurse, tp ini lah hakikat bile duk hospital goverment. bile time dpt nurse yg baik, baik lah jadinya.. bile turn dpt nurse yg malas, sume derang lepas tangan.

And jumaat lepas, setelah persiapan barang2 kt rumah ready, kami sekeluarga bawak balik abang ke rumah.. mmg doctor advice bwk blk abang coz (katanya) takut abang lg effected dgn lebih byk virus kt hospital.. jenuh jugak la ayah mintak tlg kemaskan ruang utk tempatkan abang, maklum la rumah da lame tinggal.. tonggang terbalik la jugak kan.. seharian langsung x makan nasi.. takat makan kuih 2 biji mase breakfast, excited sgt nk bwk balik abang la kononnya.. T____T so lepas seharian tunggu "perlepasan" dr hospital sejak pukul 9 pagi.. maghrib jugak baru kteorg sampai rumah.. Maka bermula la sesi menjaga abang dari rumah.. mandi, minum susu, fisioterapi, pusing2 badan, byk lagi lah.. tp paling menakutkan adalah "Suction"..sume ni kene buat sendiri.. Alhamdulillah kin da berani dan kuat buat.. mak kin je yg asik2 nangis tiap kali kteorg suruh dia belajar buat.. bukan ape.. Suction ni actually proses sedut kahak yg memerlukan korang masukkan sejenis tiub panjang ke bahagian tekak yg di tebuk dan menyedut keluar kahak dr situ menggunakan mesin Suction.. bunyi cam senang.. cer buat!

First time buat kaki kin menggigil, air mate bergenang, berpeluh da mcm mandi.. serious. Second time buat, nangis lagi teruk, sbb mase tu nampak mcm ade darah.. siannya abang.. Third time buat, dah cekal sikit.. and skrg getting better.. bkn ape.. ade sekali tu sorang nurse tu soh kin tgk utk belajar, omg...scary giler.. ganas nak mam! mate adik kin terbeliak besar mase tu, tangan dea abis mengeletar teruk..tanda nya sakit sgt la tu.. tp ade gak nurse yg jenis buat lemah lembut jer.. sbb tgk aksi2 ganas nurse buat, kin pon of coz la jd lg panic nk buat.. rupenye benda tu buat lembut2 jer, ntah apesal sorang nurse tu buat ganas giler.. nak show-off skill la kot.. aaah benci bile igt balik.. urgh! Dah lari topik jap, so basically, ni la Suction Catheter yg kin guna.. ni blk kl ni pon sbb nk pi cari stock menda alah ni.. kt kuantan susah nk jumpe.. asik2 abis stock.

Ni la the only makanan untuk abang. Susu Ensure ni mmg bagus, complete dgn segale zat lah kiranya . Sekali makan, sukatan dia 9 scoops + 1 scoops of myotein. sehari 5 kali.. so mmg logic la 1 tin besar, hanya tahan 3 hari.

Maka disitu lah kami tempatkan abang.. actually kt bwh tu ade satu bilik, bilik lain sume kat atas.. tp bilik bawah tu air circulation dea tak berape bagus. kt ruang tengah tu at least air circulation dea better plus air cond pon ade.. so better la sikit.. so sejak abang kembali ke rumah, rumah tu kene sentiasa di vacuum + mop bak kate org wajib bebas dr segala habuk + kuman + virus.. sume lah~ Bkn ape, since abang bernafas ikut kawasan tekak dea yg bertebuk tu (Tracheotomy), means dea lagi senang menyerap segala virus yg ade di sekitar dia.. compare dgn abang mase kt hospital hari tu, condition abang kt rumah nampak lebih stabil and better. Semoga abang akan cepat sedar dan sihat, coz akak believe that miracle happens. <3

* Thanks to doctor2, sister2 and nurse2 yg baik hati , caring dan lemah lembut di HTAA. Harap jgn terasa hati dgn ayat kin di atas. Kin x blame semua pon, just certain-certain jer yg buat perangai sampai kin pon kadang2 rase nk buat perangai same.. tp mak kin dok pesan, jgn nak gado2.. adik tengah sakit.. so kin pon, makan hatiiii jer la.. but ape2 pon, jasa & pengorbanan korang amat2 kin & keluarga hargai.

25 comments:

sis92 said...

semoga abang cepat sembuh
terasa sakit juga :(

azilinda ali said...

semoga adk kin cepat sembuh...amin..=)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

semoga abg cepat semboh ye syg .

Cikgu Bada said...

harap kien tabah ye..moga adik cepat sembuh

tiefazatie said...

sedihnya baca sis..moga sis n family tabah ye..
moga abang cpt sembuh seperti biasa..

thomas said...

Hope and pray that he get well soon.

cik nani said...

alhamdulillah..lega sikit hati baca ni kak..semoga qayyum become better and better..sama2 kita doakan ye..=)

Izdi & Sekeluarga. said...

Salam,

Baru dapat tau pasal Qayyum. Cemane dia skrg? Da sedar ker? Harap U and keluarga tabah hadapi dugaan tuhan. Kami disini sekeluarga doakn semoga Qayyum cepat sembuh . InsyaAllah .. Kirim salam semua disana..

Norgadis Labuan said...

Moga cepat sembuh, banyak2lah berdoa...

Ungu Violet said...

berat mata memandang...berat lagi bahu yg memikul...

kuat & tabah k..moga qayyum cepat sembuh..Amin

cik panadol said...

Ikin n family dh bg yg terbaik utk abg...moga sokongan tu buat abg lebih kuat utk hadapi ujian Allah ni...

eikieyn said...

sis92 : thanks a lot dear. ;)

azilinda ali : thanks lin~

choki2 : thanks choki2.

cikgu bada : thanks cikgu. really appreciate it.

eikieyn said...

tiefazatie : amin. thanks ifa.

thomas : thanks bro. ;) really appreciate it.

cik nani : amin. thanks a lot nani.

izdi : thanks. really appreciate it.

eikieyn said...

norgadis : thanks dear ;)

ungu violet : amin. thanks cik ungu.

cik panadol : thanks dear. harap begitulah. amin~

mankete said...

berat bahu memandang berat lag bahu yg memikul.. semoga kin sekeluar tabah dan abg cepat sembuh aminnn

mankete said...

*berat mata memandang berat lagi bahu yg memikulnya.

tiefazatie said...

amin..mudah2an sis..
ifa mampu doakan yg terbaek buat abang..
moga abag kuat dan cekal menghadapinya..
sis n family pun kena kuat yaa

Wanie said...

sedihnye bace cite adik kin ni..semoga die cepat sembuh la..skang die minum susu tu ikut tiub ke?

klu kat hospital memang senang dapat infection..jage adik leklok ye :) semoga tabah..

caliph shuriken said...

yup, fisio mmg wajib.. klau x nanti kaki susah nk gerak sbb keras.. sesi ni kena tahan sakit sbb sy pnah jalani fisio.. dulu sy pnah cuci luka sendiri.. imagin tahan sakit, pedih semua ada..

smoga cpat sembuh & keadaan btambah baik yer :)

Mrs.Yie said...

simpati akak tgok pada 'abang' ni..boleh ke dia sembuh seperti biasa?

CheQ PP JoY said...

thnx akak 4 da update..fy selalu je nak msg akak tp tkot mengganggu akak..ada ape2 updatela..fy n kawan2 akan selalu doakan qayyum..semoga akak n family terus tabah..

milo said...

sabar ye kin...milo doakan abg cepat sembuh..banyakkan berdoa..semua penyakit ada ubat/penawar kecuali mati&sakit tua...dan penawar yg paling mujarab adelah sntiase berdoa pd Allah...insyaAllah abg kembali sihat..amin... :)

fairuz said...

sabar syg, semoga cepat sembuh. doa sungguh2 mintak tolong dari ALLAH. insyaallah, dia Maha Mendengar :)

eikieyn said...

mankete : thanks man. really appreciate it.

tiefazatie : amin. thanks so much ifa.

wanie : yup. guna tiub kat hidung. itu la. so far, condition dia nampak lebih better dr mase dia kat hospital.

caliph shuriken : astaga. scary nye dengar. sbb tu serba salah nak buat kat adik kin. x sanggup nak sakitkan dia lg. :'(

eikieyn said...

mrs. yie : harap2 begitu la sis. doakan yer.

cheq pp joy : no problem fyfy. nak msg, msg jer.. akk tak kisah. ;) ade mase akak reply, klau bz, delay sikit reply tu. :p

milo : amin... thanks milo.

fairuz : amin. harap doa2 semua kat sini dimakbulkan Allah.