02 November 2011

Cayalah Ibu!

Arini suppose buat entry Wordless Wednesday, tapi kin lagi excited nak story2 dgn korang.. sejak abang dibawa balik ke rumah, ibu ngan ayah kin la yang bertungkus lumus menjaga abang setiap mase. dulu mase kin ade kat rumah, ringan sikit la kerja derang. tp skrg da kat KL, berat sikit la tugas tu. Apetah lg setiap kali abang start tersedak, and ade bunyi kahak.. ia memerlukan kteorg tu start buat Tracheal Suction.. sape2 yang penah ade experience jaga orang koma maybe tau la macam mane 'kerja' tu.. sepanjang kt hospital, kin je yang berani buat Suction tu, bile da bawak balik rumah, kin ajar ayah how to do it. Cume ibu, bila setiap kali suruh belajar and try buat, dia nangis.. ibu mmg x sampai hati nak buat, sbb dea tgk abang mcm sakit sgt setiap kali buat Tracheal Suction . Tracheal Suction ni actually nampak mmg menyakitkan abang, tp klau tak buat, abang akan lg susah nk bernafas. Sini kin share kan link Tracheal Suction Guidelines utk sape2 yang dok blur2, apekah Tracheal Suction itu. :p


So sejak kin kat KL, ibu akan make sure ayah buat Tracheal Suction sebelum pegi kerja. Cume hari ni, mmg pecah record lah kirenya.. tepat pukul 11, abang start macam tersedak, ibu biase la kan, panic terus call ayah suruh balik cepat.. tp by the time ayah nak sampai, ibu tgk abang da start batuk pulak, so nak tak nak, ibu gagahkan diri buat Tracheal Suction kt abang. And she done it well. By the time ayah sampai rumah, kerja ibu pon da hampir settle. Cayalah ibu. Tak semua orang berani nk buat Tracheal Suction , apetah lg kt anak sendiri. But my mom done it so well. Bangga tau!

Honestly, kin kesian sgt dgn parent kin, hanya 2 orang jaga abang memang tak cukup. Klau bleh nak hire 2-3 orang nurse duk kat rumah tu skali. Nakkkk jer kin menganggur 2-3 bulan jage abang, tp ayah kin x kasi. Baru2 ni derang suppose pegi Indonesia.. tp derang sanggup burn ticket flight sume tu. Condition abang walaupon nampak stabil, tp still kena monitor 24 jam. Harap makin hari makin banyak improvement yer bang. See you this Saturday!~

14 comments:

peep said...

semoga abg kin cpt sembuh amin...

cik nani said...

kasih ibu tiada tandingannya..=)

sis92 said...

semoga abg kamu cepat sembuh ye
be strong :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

semoga abg cepet sembuh ya . kuat ya syg :)

Sweet N Pretty said...

Salam taaruf eikieyn. akak 1st time masuk blog ni & baru baca n3. sebak rasa masa baca. semoga tabah dlm menghadapi ujian Allah & berdoa selalu ye.

Akak nak syer dgn eikieyn ttg V-Ken sarung kaki ultimate energy. Alhamdulillah ramai yg dh sembuh dari pelbagai penyakit dgn izin Allah. Nak tulis pjg kat sini mcm tk sesuai. nanti eikieyn cek link yg akak bg ni ye. sekadar perkongsian moga ada manfaatnya:)

http://sweetnprettykiosk.blogspot.com/search/label/V-Ken%20ultimate%20energy%20socks

sweetbelly gurlz said...

hmmm...semoga abg kin cepat sembuh k...keep strong ker?

Nafisah Ruslan said...

beratnya ujian Allah.. semoga abg kin cepat sembuh.. :)

tya . chan :) said...

semoga cepat sembuh .
yeah , penah tengok n handle wat benda uh mase posting kat ward . kesian . sakit ~

thomas said...

Menjaga yg coma bukan senang,
perlu perhatian 24jam,
be strong.

caliph shuriken said...

smoga abg kin cpat sembuh ^^

mirakim said...

miera pn trut cdey bce n3 kin ni..smoga abg cpt smbuh

eikieyn said...

peep : thanks, peep.

cik nani : exactly!

sis92 : thanks dear.

chokichoki : thanks so much, dear.

eikieyn said...

sweet n pretty : thanks sis. akan kin discuss with family.

sweetbelly girlz : will do. thanks.

nafisah ruslan : amin. thanks dear.

tya chan : kan. kin ni pon first time handle. huhu

eikieyn said...

thomas : thanks bro.

caliph shuriken : thanks caliph. ;)

mirakin : amin. thanks mira.