29 November 2011

Luahan Perasaan : Bas oh bas

Cuti panjang baru ni, kin balik kuantan tp terpakse naik bas. parent kin risau kin drive sorang2, sbb skrg musim hujan non-stop kat kuantan. Honestly, kin mmg x suke naik bas, bazir mase kot... tp sebagai anak yang patuh pada arahan ibu bapa, :P :P pas keje ari sabtu terus la rush pegi pudu. kebetulan sampai2 pudu dgr ade sorang mamat bas ni jerit2 "Kuantannn Kuantannnn..sekaranggg" .. ok cun! Kononnye dapat naik the-earliest bus lahhhhh katekan.. meh layan sesi luahan 'kenapa gua tak suke naik bas' sambil2 tu layan gambaq meh~ 


Sape ckp malang tak berbau?? ok, ni bukan nk jadi racist ke ape yer. tp mmg kebetulan 2 org mamat bangladesh naik and duduk betul2 belakang seat aku.. aku totally tak kisah pn derang nk duk depan ke belakang ke tepi ker.. tpppp bau mereka.. ya rabbi.. bas blum jalan aku da loya sorang2 kt dlm bas. maka peribahasa 'malang tak berbau' itu sepertinya perlu dituka. :P kebetulan ade 2 awek filipino duduk belakang seat mamat bangladesh tu, agaknya derang pon da ala2 pening gile kot, so minah 2 org tu pakat spray perfume byk giloss! ok tahan la kejap utk 5-6 minit. baru sedut udara nyaman, tetibe bau tu datang balik. adoi mak. pastu godek2 handbag, dannnnnn.... 


Tadaaaaaaaaa.. ade sample perfume tp handbag. muahahahaha. maka, malang saye dah berbau wangi sikit. :p so tiap 1 jam aku tonyoh perfume tu kt tangan, tudung, tp langsir ngan kusyen. hahaha. bleh dah bernapas sikit.


So bas pon jalan meninggalkan pudu. yayyyy.. tup tup.. ehhhh? oooh derang nk masuk pekeliling dlu. ok fine. maybe nak amek org kejap kt sane.. last2 pukul 3 baruuu gerak dr pekeliling.. 



Pas tu bleh plak benti isi minyak dekat Petronas Gombak yg sebelum sampai tol tu. Lameee giler plak tu.. gua ati dah panassss.. 


At the end.. selamat sampai kuantan 6.45 petang. bayangkan yerrr 1.30 -> 6.45 ptg. T_____T  klau drive td, agaknya da boleh sampai ke Kelantan dah tau!


Ni plak gamba semalam. mase ayah kin anta pegi bas station. Kuantan mmg dalam kesejukkan okay. Musim hujan lebat sangat2.



Naik2 je bas  pukul 1.30 jugak kali ni.. seat guaaa paling belakangggg sekali. Hohoho. Mule2 rase suke, sbb first time dpt seat paling belakang. :p tapi.... 


Baru jalan 3 minit, aku da pening. Melambung2 tiap kali bas tu langgar lubang eventho sikit jer pon. Tp effect kat sape yang dok belakang, macam dea langgar ape je lg. T____T dah tu plak, rase gayat semacam bile dok seat paling blakang ni. Sikit pon tak dpt chance nk tido2.. Kecut perut!


And again, we all facing the heavy rain. And the trip.. was even scary than before. Gayat giloss! Bape kali bas ni macam nk tergelicir okeh! Aku da mengucap 2-3 kali dalam bas ni. Ntah apesal rase gayat siap rase melambung2 semacam bile dok belakang? Orang lain rase camtu jugak ke klau dpt seat paling belakang? Ke sebab berat i ni terlalu 'ringan' sbb tu senang terlambung2.. :p :p :p


Bile hujan dah berenti.. we all facing this crazy traffic jam. Ni mase area2 nak kuar gombak da actually. So kin igt ni jam sbb kan tol, but it actually not! Jam teruk ni sbb sume kete SLOW DOWN sebab ade 1 accident at the side of the highway, and lepas je kawasan accident tu.. the road get smooth jerr. mmg 'adat' masyarakat kite, pantang nampak accident sume slow-moooo jerrr. At the end, selamat sampai Pekeliling tepat pukul 5.50 petang.  Ok dah abis luahan perasaan yang tak berapa nak luah ni. Mase nak mulekan tugas di opis tercinta! Kbai. 

16 comments:

CintaZulaikha said...

hahhaha, kalau akak da ttu terluak apa yg tak patot kut..tak tahannya menahan bau yg bukan kepalang cenggini..leh bayang nih..huhu

thomas said...

Wah! teruk juga jam kat Gombak.

izan mama mia said...

dah lama tak naik bas...mmg tak selesa naik bas bila ada bau mcm2..apa2pun..nak tanya, lepas ni nk naik bas lagi ker....ehe..

eikieyn said...

cintazulaikha : nyaris dah tu kak. seriously mase tu da duk main tahan2 napas dah. nasib idea bernas datang time tu jugak. klau tak, tatau ler. sampai2 Kuantan, muka biru! :p

thomas : yeah, quite bad. but lucky it dont take too long. :D blessed!

izan mama mia : hahaha sis ni, sudah gerahu cendana pula, sudah tahu bertanya pula. hahahahaha. harus lah tidak! eh jap. thats depends on situation. :D :D :D but hopefully NO MORE!

Izan Ishak said...

alahai kin...k.izan dah merasa dok turun naik bas masa blajar dulu. mmg berjam2 dok dlm bas sampai panas punggung...

part dok blakang tu mmg kalau boleh tak mo... pening jadinya. kalau depan skali pun takmo. selalu fikir yg bukan2 tau....haishhh...

**mode mengenang zaman silam...dah lama sgt tak naik bas.

Botak said...

zaman² naik bas dah berakhir., sekarang ni zaman naik moto pulak., kadang² tu teringin nak naik bas balik.. :D

Meal ideas said...

saya akan senang apabila naik bus .. sesuatu yg menarik.. buat saya

Acer laptop review said...

posting yg menarik .. bas memang kendaraan yg istimewa .. :)

Funny image said...

iya skg zamanya naik motor,, dimana" motor kelihtan .. dan bas skg mungkin akan turun..

Miss Purple Ungu said...

malang itu memang berbau hehehe
klu miss purple konpem dh pengsan ;)

~Nana BamBam~ said...

ya hampun, kalau kene kat saya mau x panas je hati..kalau tau drive sndri jep..huhu

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

dah lama tak nek bas . heheh :)

APAN said...

x boleh nak demand sangat kalau naik pengangkutan awam ni.pilihan kita utk naik tu ibarat kita sanggup menanggung risiko masa dlm bas tu.sedap betul ayat aku...ye la...dlm bas, ramai2...ada wangi, ada busuk.tpi bangla semua camtu kot...cuba biasakan diri je la.haha...

caliph shuriken said...

bau satu hal, stres lagi satu hal, huh...

eikieyn said...

izan ishak : itu la kan sis. tp nak buat camne.. terpakse. :p hehehe.

botak : laki ok la naik moto. kin ni, naik moto pon takot. lagi rela naik lori dari naik moto. :p hahaha.

meal ideas , acer laptop review, funny image : iya pak! :p

miss purple ungu : itu la. nasib ade perfume kecik tu dlm bag. bersyukur~

eikieyn said...

nana bambam : kannnn~ hehehe.

ini belog saya. cinta hati saya : kin ni hanya akan naik bas klau terpakse jer. klau tak, takkan punyer!~ :p

apan : mmg sudi menanggung risiko. tp tak expect la sampai camni skali risiko nyer. adoi~ :p

caliph : tauuuu takpe... huhu. :p