16 August 2011

Kad Raya VS SMS Raya

Tadi dok layan si Afzal nye blog yg pasal kad raye tu.. tetibe rase nk story2 (nak jugakk~) kisah kad raye zaman kin kecik2.. Zaman dlu (bunyi macam nak mengimbau kenangan tahun 70-an la plak) giler la meriah.. siap lumba dgn jiran sape paling banyak dpt kad raye.. pastu kad raye yang lawa2 dan nampak mahal adalah WAJIB digantung ke dinding yer adik2.. walaupon mak dok bising sbb dea cakap menyemak rumah.. tp kami adik beradik buat tak peduli.. semangat raye wey!~ bile kat ruang tamu da penuh, kteorg continue tampal kat dapur plak, dapur penuh, bilik sendiri pon jadi lah. hehe.. beria2 stapler kad raye bagai.. pastu ayah kin plak ske bebenor anta kad raye kat geng2 TUDM dea.. skali sume reply dpt kad yg design sameeeee jer.. almaklum la.. company yg sponsor kad raye.. :P frust tau.

Lepas raye jer.. sume kad2 raye tu kteorg kumpul.. bile jiran dtg umah, bawak keluar tunjuk kat jiran2.. pastu ade skali mase zaman Mahathir masih PM dlu.. kteorg dpt kad raye dr Mahathir wooo.. seminggu cerita kat jiran dgn bangga riak dan takbur.. sampai jiran pon menyampah.. :P loya derang dgr hari2 cite pasal kad raye Mahathir.. sedangkan PM tu reply sume kad2 yg org anta, and ayah aku dlu mmg ade hantar kat Mahathir. Tp bile cite kat kawan, aku ckp, Mahathir yg anta kt kteorg.. kteorg je blom reply lg.. Hampeh punye riak! :P

And sume kad raye tu tak dibuang dlu yer.. especially yg cantik2.. WAJIB simpan! Tahun depan kalu tak dpt cukup banyak card.. bleh join top up kasi nampak byk.. and tradisi bagi kad raye kat kawan2 adalah WAJIB jugak yer. dlu kad raye mase aku skolah rendah takat 20sen - 40sen jer! skrg? Paling2 1 ringgit. Kawan2 rapat haruslah dpt design yg paling cantik.. and tak rapat tu.. paham2 sendiri la yer. :P Sungguh tak senonoh.

Paling best saat nk menulis kad raye..segale pen warna warni, highlighter, pensil kaler akan dibawak keluar.. baris pertama kaler biru. baris kedua kaler pink.. baris ketiga kaler ijau.. amek kau~ Tak ke loya tekak si penerima.. Creative sgt la konon. Nak cantik lg? B4 tulis tu buat garisan halus2 dgn pensil..so tulisan tu tak senget2..

Skrg ni mane ade da org nk beria main hantar2 kad raya bagai.. sume pakat main anta sms.. sampai hang handphone pasal inbox penuh.. Cam tahun lepas, kin tunggu sms best2 dari kawan2.. and sms paling best and sweet, haruslah akan ku forward balik sehari sebelum raye. Kin tak creative la nk tulis sms2 sweet di hari raye. :P then kalu dpt sms best giler dr kawan, simpan sms tu utk di-recycle ke tahun depan. Mulia sungguh! Sorry kawan2 ku~ Takpe2.. jgn trauma, tahun ni, insyallah kalau ade mase, kin design kad raye version jpeg.. dan akan ku upload kat blog ini.. ngeh ngeh ngeh~ Doakan kin rajin okeh! :P

And, sehingga ke hari ni mood nk beli kad raye pon tade! Dengan keadaan adik kin skrg, silap2 tahun ni tak dapat balik beraye kat Taiping.. Usah ditanye tema baju raye kaler ape..kerana sebarang persiapan raya masih kin and family di level 0, yes, zeroooo!~ T_____T

19 comments:

Aku Afzal said...

kahkahkah.terima kasih di atas backlinkmu itu :)

yup kumpul2 kad raya..boleh lagi diguna pada tahun depan.kalau yg brtanding kad raya sape paling banyak..afzal sanggup liquid tarikh tu,gantikan ngn tarikh raya baru..klepet adik2.haha :D

uncle hyree said...

teringat masa nak raya..beli kad raya macam-macam almaklumlah kekasih berderet duduk merata malaysia hahahha ... cari ayat-ayat kad yg power..kekadang tu tulis sendiri ..lepas hantar..setiap hari tunggu posmen lalu..kira bunyi ekzos posmen boleh dengar dari jauh ... kini kemeriahan tu dah takde...

kalau tengok kat pasar ramadhan..dah takde orang sanggup nak jual kad..sebab permintaan tak berapa nak ada..uncle tau lah sebab dulu pun uncle berniaga kad raya gak hihihihi

me | is | aku said...

malas dah nak gune kad rye. pkai je fb emel sume. kalo msg pun x de msg sweet2. forward msg org je kdg2. hahaha

Kesah.Itu said...

kad raya mmg nostalgia..tp ikutkan cost..hehu..setem skrang pun da 60sen..kad lagik..dlm economy merundum ni..tak leh nak send kat raya byk2..hehu

~Nana 귀여운~ said...

orang d0lu-2 memang suka anta kad-2 raya bagi kat sedara mara, sahabat andai semua, zaman sekarang pon ada gak tapi segilintir je kot, sebab dunia dah moden, pakai sms atau mms je kat hp...jimat masa, tenaga juga..haha

eikieyn said...

afzal : hehe same2. wah wah, semoga berjaya! :P

uncle hyree : haha..baru btol2 kasanova gitu! tu la kan! skrg ni bunyi motor posmen pon semate2 derang nk anta surat astro! T__T

me is aku : ye btol! fb lg la. design kad raye sendiri, pastu tag member2. :P

kesah itu : huh? ye ker? mahal nye!! bkn setem 30sen je ker? dasat naik harge..

nana : itu la kan. dlu beria anta kad raye kat datuk nenek sume..skrg sume tu tinggal kenangan je.

Wan_hazel said...

hahaha...kin..seronok lah baca entri nie..terimbau kembali zaman dulu kala...hehehe..

Chachos Cheezy Wedges said...

nak kad raye ke?? meh alamat meh.. hahahaha... kg kat taiping?? oooo...

nuf4u said...

singgah malam

caliph shuriken said...

skrg xde mood nk hantar kad, siyes utk pos guna setem 60sen.. sms raya pun send ikut sempat jaa, huh...

amni azmira said...

mmmg xda feel nk bgi kad raya..sent msej pon xmengapa lah..^^

sofeafaudzi.photography said...

skrg jarang sgt nak guna kad raya.. tringin nak dpt kad raya... :(

eikieyn said...

wan hazel : hehe. sesi mengimbau kenangan~

chachos cheezy wedges : hehe. tak ley pas. p&c. a ah. rumah grandparents.

nuf4u : thanks.

caliph : itu la kan. setem lagi mahal dr charge sms. :P

amni : janji msg ikhlas. :P

sofea : ape lg, ajak kawan2 main tuka2 kad raye la.

asamasin said...

huhu..skrg nih sms jer..xpon gne la blog.. :D

♥♥CiK LaLa's♥♥ said...

btol la cik kin kite..
dulu lg meriah la rase..awl2 da prepare bli kad raye..siap kire2 lg kad raye brape nk beli..hehe
tp skarang main sms jela..:)setem 30sen sms baru 1 sen..:)
tp jd mcm kurang meriah plak rase..:(

aswadz said...

aku jenis yg x bape minat nak anta kad2 raya nih. sjk kecik lg dah mmg mls.

eikieyn said...

asamasin : btol btol btol. :P

cik lala : mane ade setem 30sen. skrg 60sen da tak silap. huhu

aswadz : lagi dasat! :P

Lharaz Angel said...

hehehehe lucu juga kak ceritanya ...

Lharaz Angel said...

hehehe lucu juga kak ceritanya ...
jadi pengen ketawa terus ..