22 August 2011

Sauna percuma di Jalan Tar

Basically, kin & family mmg xde buat sebarang preparation utk raye termasuklah baju raye. Disebabkan minggu dpn dah nk balik kuantan, maka, weekend smlm je la mase utk kin rush cari baju raye. Meh layan gamba betapa azab nye sesi mencari baju raye. 

Pukul 9.30 pagi da gerak dari rumah yer! Kononnye nk avoid jam. So first place is Jalan TAR. 2 kali round kat Jalan TAR. Tapi satu baju pon x beli2. Survey dlu konon. Pastu tu masuk Sogo jap. Kononnye nak amek aircond.. maklum la kat luar panas tahap rase nak terjun kolam. Rase macam duduk dalam sauna pon ade.. Tp tengok la keadaan dalam Sogo. Sangat kekurangan oksigen!

Masuk tak sampai 15 minit, terus kuar. Tak tahan tengok org ramai sgt. Sampai rase nk muntah pon ade. Time tu badan pon da sejuk sikit sbb kene aircond dalam Sogo.. so semangat balik nak redah Jalan Tar. Tp... tetibe rase nak nangis. serious rase dah surrender giler mase tu. and potential rase nak meraung pon ade! Sebab ape??

 

 

Korang tengok?! Cane nak jalan?? Totally stuck terhimpit dengan org ramai. Dengan panasnye sebijik macam dalam sauna. Dengan tekak ni dok teringat air oren la, air sirap la, air mineral sejuk pon dah nampak macam ABC. Dengan suara baby2 and anak kecik dok menangis melalak sbb panas. Yang mak bapak pon, dtg la time malam, sian kat budak2 tu.. So, gagahkan diri utk keluar dari sauna Jalan Tar area belakang Jalan TAR. Pastu gi kat kedai yg depan2 tu jer la, rembat 4 helai tudung. Walaupon baju raye masih tade. Pastu terus gi parking, dan blah dari Jalan TAR dgn segera! Baguskan? Kin plak park kat dalam Campbell Complex. Dah la tetibe parking rate situ slalu 4 ringgit tetibe, kali ni 7 ringgit. T__T Bazir 7 ringgit aku, bleh buat beli nasi tomato kat bazaar tau tak!

 

Nak kuar dari parking pon ade kot dekat setengah jam.. jalan raye time tu tayah cakap la.. mmg da jam langsung x gerak. Pastu standard la kan, bile da ramai sgt org, secare rasminye banyak lah illegal parking spot tercipta. Maka, pak-pak polis pon menjalankan tugas mereka, menghantar surat2 cinta pada mereka2 yg tersayang. :P

Hi pak polis, dah raye ni dapat cuti tak? Ke kene standby? :P

So pastu kin terus pegi Ampang Park. Actually, Sabtu lepas mase lepas keje da survey baju2 kt Ampang Park. Mmg banyak yg cantik. Tapi mahal Ya Rabbi.. Dah alert 4-5 helai baju kat situ dari ari sabtu tu lg, tp bile tanye harge..mat2 bangla kat situ ckp "Ini fashion baru ni adik.. kain jenis sejuk sebab guna kain import dr Korea.. harga dia 399(ringgit), tp ari ini saya kasi 350(ringgit) saja, mari masuk cuba"...  ko gila? 350?? ko nak aku raye makan maggi ke? Ni belum beli utk mak, ayah, adik, abang lagi ni.. kopak duit aku klau beli baju kt ko! Seriously kin bkn jenis org yg gelabah nk kene guna kain import, kene beli baju butik, kene tempah baju beratus2, kin sempoi punye manusia. Asalkan cantik, wa rembat. :D

Memang berlambak2 booth baju raye kat Ampang Park, but majority price lepas ko bargain pon at least around RM 250 and above. Memang boleh menangis nak bayar utk sehelai baju.. Raye tahun ni mmg kin kene cut cost sikit. Sbb budget da nyaris2 lari ni.

So at the end..seperti yg kin da aim dari hari sabtu aritu.. ade satu kedai ni.. baju kat situ murah. and berbaloi dgn kualiti jahitan and cutting baju tu. Sbb derang ade their own tailor.. bukan yg jahit bundle2 dr kilang.. Dengan choice yg banyak. Price range is between RM 130 - RM 200. And majority baju kat situ sangat2 cantik. Maka, kin berjaya merembat sehelai baju dari Lesung Creation. Cume baju utk mak kin, kin kene put on hold dlu.. sbb yg kin dok berkenan nak beli utk mak kin tu da tade size.. so maybe minggu ni pas keje, kene la gigih mencari baju raye. Location Lesung Creation, betul2 opposite First Lady. And utk raye kali ni, seperti tahun2 lepas, kin maintain pakai baju size XS dalam erti kate lain Extra Small. :p Bangga kan?

Pompuan yg dok diri tu bukan kin yer.. kin nk candid gamba kedai belakang tu.. tp ntah cane beliau muncul diri tercegat dalam gamba ni. So ala2 enterframe dgn tak sengaje la ni.. 

Ok..da lenguh da tangan ni dok taip2.. mase utk pegi keje.. and sedar tak sedar.. 1 minggu je lagi nak raye! Minggu ni kene keje extra rajin, sebab minggu depan minggu berjimba~ Yihaaaa~ Selamat bekerja u'olls!!~ <3 

** Kesan dari sauna percuma di Jalan Tar, berat badan saye telah turun hampir 4 kg dan kulit semakin halus dan gebu. Terima kasih Jalan Tar. :P


23 comments:

CintaZulaikha said...

adoiyai..tergelak2 gelak akak baca, pandai na wat lawak minggu ini, kalah jihan raja lawak..

pepon, dpt pon kan baju raya..nti post la kat entri, leh menatap baju yg berharga ya rabbi tuh...hee~~

cik kiwi's said...

aaaaaaaaaaaa...sauna baik punyaaa!!..:)

ziana said...

sauna free lagi..biasala time raya..sokmo gitu..

ezzaty said...

HEE..xpenah g jalan TAR :D

emy zulaiha said...

haha mmg pon.emy pon pegi jgk.hahaha =) penoh gile manusia kat situ. kalau tgk dr atas pergerakan mite maybe mcm semut je kan.hehe mase nak jalan kat jalan tar tue ibarat tawaf kaabah.slow je jln =) hehe

eikieyn said...

cinta Zulaikha : haha tahun dpn bleh apply masuk raja lawak ar cenggini. eh tak tak. baju kin x mahal ya rabbi. murah ya rabbi adalah la. :p

cik kiwi : sangat baik punya. tak caye, gi la try.

ziana : itu la pasal. pasrah je la.

ezzaty: MUST go at least once. biar merasa suasana kat sane.

emy zulaiha : tau takpe. klau bkn bulan pose, confirm da tapau tea-o-ice 2 bungkus!

Leeya Hezlin said...

ramai betul orang kan??
cousin kite cakap jam 2,3 pagi pun orang ramai juga..huhu..

nashanadz said...

jangan nak tanye hai hai polis kene keje ke stenbai ari raye ek. akak kene keje pagi raye tau sampai malam.. sob sob wuaaaaa

~Nana 귀여운~ said...

muahahaha..sauna baik punya dengan bau perfume menawan,,,rugi syaa x datang naaa..hahahahahahah

aisya said...

memang gigih giler la kalau shopping dgn orang-orang yg mcm tu.. nasib baik dah shopping awal..

-iXxOrE- said...

knp g crik bju ry lbt sgt...kn dh ramai...cian awk..

caliph shuriken said...

pasni siap laa byk keyword sauna percuma masuk sini, hikk...

Farihah Ahmad said...

sauna percuma HAHAHAHAAA!!!

milo said...

ramainye orang!! ni malas nak g beli baju raya ni..tak beli jgk lagi..haha..sempoii pakai 5tahun lepas punya boleh? hehe :P

Cik Azizah said...

adeh...baru ingat nak p sabtu ni..mesti lagi banyak sauna ni..aduyai..

noornazuha said...

hehehe..office akak mmg dekat ngan Jalan Tar..bayangkan hari2 nak ngadap jam..sakit kepala..wadusss

noornazuha said...
This comment has been removed by the author.
kayrol said...

Nasib baik kita dok penang jauh dari kl, kalau tak memang pi shoping sana gak....

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

wah kat mne2 pom crowded kan .

time2 camnie baru nampak berapa ramai jumlah manusia

hehe

:)

nazirah said...

omak aih ghamainye maknusia kat situ aihhhhh tak jadi nak p sana .. nt sauna free sekali hehe

eikieyn said...

Leeya Hezlin : Wah dasat. T-T

Nashanadz : Alalala siannye~ Jgn lupe bawak lemang ketupat kt opis tau!

Nana : Tau takpe. Mane tak rase cam nk pitam. Harum semerbak!

Aisya : Memang memerlukan tahap kesabaran yg sgt amat tinggi. :p

Ixxore : Mmg plan nk beli awal2..tp tade mase.. ini lah akibatnye. x_x

eikieyn said...

Caliph : Hahaha.. smlm check, memang btol pon! :p

Farihah Ahmad : Yes. Mai mai!~

Milo : Janji pakai baju! :D

Cikgu Azizah : Haruslah. Be prepare!

Noornazuha : Lagi sadis. Harap2 kene mengadap.

eikieyn said...

Kayrol : Lagi baik shopping kat sane jer.

Ini Belog Saya : Itu la. Last minit shopping, kepala pon da jam tatau nk pegi mane da.

Nazirah : Takpe. Nanti kulit semakin halus da gebu~ :P