05 January 2012

Beradab sikit boleh tak?


U'olls~ Kali ni kin share sikit opinion kin pasal "ADAB" tegur-menegur masyarakat kita. Bukan kin nk cakap klau kin buat silap, korang tak boleh tegur. Bolehhhhh~ Tp kan elok pihak yang nak menegur ni beradap sikit. 

Ok, kin amek contoh lah eh.. Kan skrg tgh hot topic pasal budak Amalina yg dpt result SPM berlambak2 A tu.. kan gamba dea free-hair ala2 bersosial gitu terkantoi kat internet skrg ni. Ok, first of all, kin bkn nk backup minah tu.. but seriously, sume org penah buat silap.. mcm la korang sejak lahir suci murni tak penah buat salah..skrg ni berlambak2 la website buat article pasal dea, tak kalah jugak kat FB.. wah siap forward2 link bagai.. but is it fair korang nak hentam minah tu dgn ayat2 "cantik" dari mulut korang? Tak ke korang sedar.. at the end perangai korang yg dok hentam2 tu pon bukannye baik sangat. Benda2 camni, patutnya kite ambil jdkan teladan, bukan nye nak sesi hentam-menghentam. kan lebih baik kite same2 doakan dea berubah, and nasihat elok2. 

Kin actually tertarik..(wahh tertarik gitu) utk highlight something lepas tgk video ustaz paling hot ketika ini, Ustaz Azhar Idrus.. aritu mase dok layan facebook.. nampak ramai org dok paste link video ustaz ni ceramah sempena sambutan countdown 2012 kat Dataran Kemerdekaan Shah Alam. Dlm salah satu video yg kin dah tgk tu, ustaz tu ade mention yang dia buat jokes time ceramah actually adalah salah satu cara utk tarik minat orang muda dgr ceramah beliau. and sesi ceramah tu tade la jadi bosan. And yes, ape yang dia niat kan.. is really-really works! Tengok la bape ramai orang yg attend ceramah dea malam tu.. and so proud to see remaja and belia kite kat event tu. Honestly, kin ni klau balik kuantan, mak kin soh bkk ceramah hal ehwal islam, confirm kin tuka channel.. bukak astro kaler.. Astro warna lah! Eleh.. buat2 terkesima konon.. mcm la korang tak penah buat cmtu kan kan kannnn? :P :P Tp bkn la maknenye bile kin ni da dgr ceramah ustaz, automatik bertuka jadi ustazah.. tak.. just, sikit demi sikit, semangat utk berubah ke arah yg lebih baik tu bertambah. Insyallah. Terpakse menerima hakikat diri ni masih jahil tentang agama~


So ape yg kin cube tekankan kat sini.. nak nasihat orang tu mmg benda yang baik. tp biar la beradap.. bahase tu biar elok sikit ye. klau ustaz azhar boleh tergodakan hati ini dan ramai lagi belia2 muda utk continously layan youtube ceramah dia.. takkan la korang tak boleh.. apetah lagi klau muke2 korang stock cantik & macho diluar sane.. skali bile nak 'nasihat' orang, gune plak bahase yg 'cantik'.. terus rase cam nak gigit orang. eh! :p seriously, korang igt dgn bahasa 'cantik' tu, orang yg kene hentam tu boleh berubah? Lagi tambah dosa korang adalah! And korang pon jadi dua-kali-lima je dgn org yg korang hentam tu. Kin bkn nak 'hentam' orang, just lately rase fed-up bile bace comment2 orang yg suke menghentam orang lain dengan bahasa yang 'cantik' sgt. Tak pasal2 buat kin rase btol2 nak gigit orang! Grrr~ :p And, kin bukan cakap korang semua perangai macam ni tau! Sape makan cili terase lah hot-nya! :D Hot tak???? Hot tak??????

Ape pon... Ustaz Azhar Idrus memang terbaekk! Layan~


* Ustaz ade anak laki tak? :P eh!!

22 comments:

harrazdani said...

setuju teguran nasihat mesti penuh hikmah...;)..pasal amalina tu itulah nasib bila dah jadi public figure...

Mrs. Amad said...

Beselah tu,ade org lebih kpd emo tp bkn nasihat..apepun,semakin femes ust azhar idrus skrg kan..like..like..

Mr.N said...

betul3 dan like3

eikieyn said...

harrazdani : itu la. too bad for her.

mrs amad : yes! i pon like! :D

mr. n : kan! kan! :D

mankete said...

saya anak saudara ustaz :P :P ahahahahahah

eikieyn said...

mankete : sila lampirkan surat pengesahan! :D hahahaha

Nurul ain said...

betul2... seeloknya teguran tu tak ada kata-kata yang menyakitkan :)

~Nana BamBam~ said...

betul tuh, setiap manusia ada membuat kesilapan, sebelum membuat tomahan yang bukan2, kita kene lihat diri sendiri dulu....kalau dia jahat , orang yang mengata lagi jahat sebab dia dah mengumpat jahat dah...

ASSOYFINGER67 said...

Salam..apapun disini perkongsian yang menghiburkan

thomas said...

Islam needs a lot of people like Ustaz Azhar to bring youngster back to the right path.

NSH said...

hahah org melayu besele.tu susa nk maju,hmm

Mohd Norafzal said...

betul tu Zalifah, afzal sokong!! *err Zalifah tu sape? :P

FatinAmirah said...

yup,nasihat secara berhemah kan,org nk terima pon senang,last,ustaz azhar mmg terbaik! :D

syaz@rozelt said...

nice one! setuju2..hihi

Paris Lipton said...

cayalah ustaz...

Cik tikah said...

mama cik tikah kata org yg tak beradab ialah org yang x ada ilmu. hik3x..

eikieyn said...

nurul ain : kan! sejuk telinga klau dengar ayat teguran elok2. ni tidak~ haih.

nana bambam : exactly nana!

assoyfinger67 : thank you~

eikieyn said...

thomas : exactly.

nsh : sbb tu kene tuka pendapat mcm tu. bcoz tak semua melayu mcm tu.

si sengal afzal : zalifah setuju~ :D

fatinamirah : sokong!

eikieyn said...

syaz@rozelt : same2 setuju lagi.

paris lipton : ustaz moden~

cik tikah : means, masih ramai org yg tade ilmu. opps~ :P

caliph shuriken said...

secara logik, kita mudah trima nasihat bila org bgtau cara elok.. klau jenis perli2 ni, kita amik masa nk trima, huh...

eikieyn said...

caliph : exactly. sebab manusia hati lain2. bkn semua jenis senang nak terima. insyallah, dgn care yg elok, semua org boleh berubah. =)

dUnIa fAnTasY kU.. said...

hak8.. like.. stju2.. :D