16 January 2012

Lesson | The sign language story

Tetibe rase mcm bersalah je sbb dah lame tak update post.. lame tak bw.. amboiiii memandai buat hukum sendiri.. :P But seriously lately ni mmg busy tak hingattttt! Berlambak2 keje kat opis sampai rase nak bawak bantal tido terus kat opis. T___T Ok, kali ni kin nk story something yang baruuuu jadi kat kin last week..di mane, kin disangka 'orang pekak'~ 

Kat opis kin skrg, kin ade seorang kawan yang istimewa, i mean, she's a deaf person. But wpon dia lahir dgn kekurangan, dont play2.. budak tu full scholarship kat Lim Kok Wing okeh? korang mampu? Ok back to the story lah kan.. a very-very good thing sepanjang kin kenal and kawan dgn dia, kin dapat blajar 'spelling' in sign language (SL).. meaning, kin tak pandai nak 'bercakap' guna sign language.. tp kin tau A-B-C dlm SL.. paham kan? tp kadang2 bile org tgk kin 'borak' dgn kawan kin ni, org igt kin paham SL. :P sedangkan.. jari jemari runcing ini lenguh dok mengeja satu-satu-satu perkataan. :P certain simple2 word tu boleh la SL.. tp kadang2 10 kali ajar, 10 kali aku lupa~ :D

So.. last week.. tak silap ari kamis kot.. kin balik keje together2 dgn kwn kin ni.. mase tunggu train ni.. ade lagi 2 orang minah beratur blakang kiteorg.. so sambil2 tunggu train dtg.. kin dgn kwn kin borak2 la guna SL. Kin perasan yg budak kt blakang kin ni dok tengokkkk jer kiteorg sepanjang tunggu train.. but mase tu, derang tade pulak cakap ape..

But.... sampai la masuk dlm train.. minah 2 orang ni btol2 diri dekat dpn kin.. ok fine.. dlm train kin dgn kwn kin ade la 'borak' sikit2... sampai masjid jamek, kawan kin pon turun..and mase tu sebelah kin berdiri, ade sorang mamat ni sibuk layan FB kt hp (wah sempat usha lg...:"> ) and mase tu kin pon da tatau nk buat ape.. bwk kuar la 2-2 hp kt tangan.. satu buat main game, satu lg HP tu takot kot2 kang ade org call susah plak nk bwk kuar dr handbag sbb mase tu train penoh.. so better 2-2 kin pegang at one time. Andddd mase tu bermula lahhh dialog agak kurang beradab dari minah 2 org ni..Korang anggap jer..

Minah A - Budak melayu bertudung
Minah B - Budak melayu tak bertudung rambut karat sikit2

Minah A : Jangan main2 doh... pekak2 pon ade 2 handphone siot.
Minah B : Slow2 sikit la ngok nak cakap tu.. kang dia dgr..
(Kin mase tu mmg tak angkat muke or re-act ape2.. tunduk and main game jer.. )
Minah A : Tak dgr kot. Kadang2 diaorang ni tak on 'speaker'.. (siap buat gelak2 kiut.. makan pelempang jugak budak ni karang)
Minah B : Wey.. handphone dia lg canggih kot dari aku.. aku tuka handphone aku dgn dia agak2 dia nak tak? Handphone sampai dua macam tak bermakne jer. (continue gelak2 slow.. tangan kin da rase panas semacam jer)
(Kin angkat sikit muke..nak acah je tgk ape reaction derang.. pastu tunduk balik main game..)
Minah A : Bodo la kau.. hahahaha.. bodo tauuuuu.. hahahahaa.. mati2 aku igt dia dgr..
Minah B : Wey.. kita boleh offer budak ni tempat duduk dalam train.. hahahaha.. nampak niii ??  (Sambil tunjuk2 signboard priority seat yg gambar orang atas kusi roda, orang tua, orang pregnant tu)

..... ok adik2.. melampau sangat dah kot.. meh kak sikin balas jawapan dgn tangan ini tak melekat kt pipi adik2..

Kak Sikin : Takpe la dik.. selagi tak duduk atas kerusi roda, akak berdiri je pon tak kisah~ (Sambil melemparkan senyuman sinis and mate ala2 'smize mcm Tyra Bank slalu buat..)

Kesan daripada ayat power kak sikin... 
Minah A & Minah B, terus pusing badan.. tangan cuit2 to each other.. terus diam membisu..  confirm seluruh tengkok dgn panas.. mau tak panas.. kin cakap kuat jugak kot.. and aunty dlm train tu pon sampai pandang.. mamat yg dok berFB kt tepi kin, terus stop FB.. pastu curi2 tengok kin.. terkesima lah tu.. kan kan kan? Confirm kau pon mati2 ingat aku deaf jugak kan? :P

Sorry lah Minah A & Minah B.. just incase la korang terbace blog ni satu hari nanti, akak bukan berniat nak malukan korang dalam train, tp akak rase korang ni mcm melampau sangat.. tade orang nak dilahirkan dgn kekurangan.. so you guys sepatutnye bersyukur sebab Allah tak bagi korang kekurangan pon.. and korang sepatutnya malu sebab kawan akak yg istemewa tu lebih tau menghormati orang lain dari korang yg sempurna fizikal.

*Kadang2 memang kelakar tengok respon orang, bila orang ingat kita btol2 'deaf'...especially time2 dlm train, suddenly HP bunyi.. kin pulak terus angkat 'wassapppp wassapppp'... tu diaaaaaa!!~ mase ni peribahasa "Dont judge a book by its cover" adalah sangat mujarab. Sekian. Selamat malam dunia. Muahh!

14 comments:

Model Busana Muslim said...

tulisan yang baik untuk di simak,,nice post

Cik tikah said...

benci btol org ckp kuat2 dlm train. mcm mintak perhatian je. adoi!

Gadis Gingsul said...

dont judge a book by its cover.....

Izan Ishak said...

baru dia tau...siap2 ngumpat kin pulak tu...

eikieyn said...

model busana muslim : thanks.

cik tikah : standard la klau naik train. :P

gadis gingsul : exactly.

izan ishak : tu ar sis. pasrah je lah. but still proud sbb mampu buat derang terdiam gitu~ :P

misyamissyou said...

eeeeee..biadap! org pekak bisu pn ade hati n perasaan..mentang2 diorg xpekak..kalau dah pekak baru tau..bagus sis balas diorg cm tu..budak skola ke ape?

~Nana BamBam~ said...

menyampah nyer..hehe

mankete said...

alamak malu nyaa..mana nak lari ni..kakak ni dgr la aduyaiii

ahhhhh maluuu ehehhe.. haa padan muka dah kene ngan kak ekin ehehe

shazika said...

alahaii...tu la ckp siang pandang2..ske2 je kata kat org kan..

eikieyn said...

misyamissyou : tak lah. sbb derang pakai baju keje. rase nye staff parkson klcc tak silap. (tak silap la)

nana bambam : apetah lg kin. berasap je dgr org kutuk dpn mate.

eikieyn said...

mankete : hehe. harap they learn the lesson. :D

shazika : itu namenye sesi mengumpat tak bertempat. :P

caliph shuriken said...

terbaikk kin jawab cmtu.. lain kali kasi hantamm spesis cmtu lagi truk tau ^^

*btuah kin bpluang blajar SL dgn kwn tu ^^

Nurul Syazana Noorhijas said...

tumpang komen !! :D

dUnIa fAnTasY kU.. said...

hak3.. terbaekk.. ^_^