03 December 2010

Minyak Naik , Angin Saye Pon Naik


Dua hari lepas, aku ade ler alert yang minyak naik harge..tp utk Ron 97. Bengang pon bengang gak ar..tp dalam hati, tak pe la..aku pon bkn selalu pkai 97 tu..ikot mood jer la konon..sekali hari ni, hati ini makin panas membara..wah rase nak pi guling2 depan bangunan kerajaan mane2..protes ar konon..ni dah la gaji takok tu jugak..kan bagos kalu minyak up, gaji pon up (BOSS, TOLONG LA BACE ENTRY SAYE NI..) at least, allowance petrol RM 200 pon, amat la saye hargai...and dah lah aritu baruuuu jer aku apply card Mesra..mesraaaa!!~ mmg mesra ar aku pasni, dok mengadap stesen minyak..bangla kt situ pon da kenal aku..Ni list 4-in-1 barang yg tgh naik harge untuk korang bace.. Rase nak lagi details, click sini dan sini.

* Petrol RON 95 - RM1.85 kepada RM1.90 seliter

* Diesel - RM1.75 kepada RM1.80 seliter

* Gula pasir - RM1.90 kepada RM2.10 sekilogram

* Gas LPG - RM1.85 kepada RM1.90 sekilogram

So ape lagi korang dok tercegat2 depan pc nih?? Tak reti2 lari pegi isi minyak?? Tengah malam ni derang da up okeh!! up!!!!eii mak tak suke tau!!~ (@_@)

22 comments:

ejai_ej said...

adeh.. confirm ek naek.. isk.. igtkan rumors je.. bebetol ek naek.. hadoih....

diana said...

tak pe..
seposen je..
kita kan satu malaysia..
buat apa nak berkira..
huahuahua..
mati la kalau tiap kali hujung tahun je semua naik harga..
gaji tak jugak naik2 ye..

Liz Lizard said...

isk isk isk pasni nak g memana jalan kaki la tak pun naik basikal, gula pulak pakai air tebu make sendiri je la nampaknyer...haihhhhhh xlama lagi semua naik

eikieyn said...

ejai : confirm!~ :D cepat2 pi tapau minyak.

diana : 5 sen naik, mmg bunyi sket..tp effect gak budget bulan2 kte..huhu..tu ar..semoga bos saye bace blog ni..nk ckp dpn2, malu.

liz : hehe..sume rakyat mesia sah2 tade masalah obesiti lagi pasni. :D

ann said...

amboii.. nek lagi ker.. apo nk dikato

Akram Razali said...

itu olang atas senang ckp saja maa...xdak mmbebankan rakyat dgn kenaikan ni. haiya,sy student maa..
Entri Terbaru:Trivia Hari Ini #10

eikieyn said...

ann : nak kate ape lg..mmg tak terkate ape2 suda.. pasrah je la..huhu

akram : tak kire la student ke, yg da keje ke, single ke, da kawen ke, sume org terase maa..dah la boss tanak kasi up gaji maa..sedeyyy maaa.. :D :D :D

Luffy said...

ermmm..takpe r..maybe kerajaan dah x mampu nak kasi subsidi yang berbillion2 melon tu..hukhuk..
terpakse meminima kan penggunaan moto pasni..huhu

green yg gorgeous said...

gaji naik naik ciput je..tapi harga barang memang la naik seposen.korang ingat 1 barang ke?minyak,gula ntah hape lg ntah..org yang berada memg la pk.its ok..tp org yang gaji 500 sebulan..ngn anak bini..korang ingat cukup ke?bantuan kat org luar negara..berbillion boleh bg..penduduk mlsia yg miskn xberubah pon..

amierul said...

keperluan hidup mmg akan naik..comfirm nye..tp bagaimana dgn amal ibadat kita...adakah kita trfikir x..adakah kita prnh complain x..lu fikir la sendiri...utk sape2 yg kerja kt bandaraya spt KL,Selangor mmg terasa akan ke naikan harga...so i cadang cr lah rezeki kt tmpt lain yg kos hidup x spt d KL

~ch@wi~ said...

mnyk naek harga, sy pon naek minyak la..5 sen 1 liter..10 liter 50 sen.. 1 hari isi 20 liter, so seringgit la..kalau 30 hari? tak ke bebankan rakyat..adoi! ni la 1 Malaysia..1 Malaysia kena tipu...

ASSOYFINGER67 said...

baru dapat cal...van sekolah naik 20 hinggit..grrrrr...tu baru satu...

Jieda said...

Memang tensen bila dapat tau pasal kenaikan harga minyak ni.Nampak gayanya susahlah tiap2 bulan nak buat simpanan

eikieyn said...

Luffy : Pendapat yg positive. Yes, so nak tanak, we just have to deal with it. ;)

Green : Itu la kan..nak buat camne, untung klau mmg ade naik gaji, klau tak naik gaji...sadis.

Amierul @ papa : Hihi..ni nak soh kiteorg pindah keje kt melaka gak ke ni. :P

Chawi : Ape lg, time to start using public transport. Btw, Wah..pandai matematik nih. :P

Assoyfinger67 : Omg..sampai 20rm??

Jieda :Itu la..klau dlu pon kadang2 ade simpanan..kadang tade..skrg lagi r teruk..kene buat plan expenses tiap2 bulan.

KiD said...

macam gamp*ng!!!
asyik naik je..
alasan sama.. "harga pasaran dunia"

"masih rendah berbanding negara2 jiran"

sedangkan dah ada debat pasal nak turunkan harga minyak dulu.. aper cer??

iRfan Johan said...

5 sen je...itu bkan sy ckp, ada sebuah blog laen yg ckp....ade sbb dan knp minyak naik :) kne terima..bising2 pn naik jgak...huhu~!

Far8 budak baik said...

tension tol ar..
dulu kalau 5 ringgit dah full tank..
skrg..uwaaaa sebakk gilee

hans said...

hahahaha
malas nak pergi isi
semua naik

P/S : 5 Gaya Rambut Mengikut Zaman

cik lola said...

minyk naik org pon naik minyak kan3...hope krajaan lbh prihatin pda rakyat marhaen

Suhami Ahmad said...

bilo la gaji nak naik

LadyBird said...

semua naik.. :( minyak naik, bhn makanan naik :(.. gaji xnaik2.. sedih kan?

raudhah said...

suke sgt entri ni!

perghhh BN - barang naik

aku takder langsung kaitan ngn parti ni.

ngeeee..=)