30 December 2010

Not entitled for Public Holiday??

Ok wait..kin tau korang sure tengah terguling2 seronok bukan mainnnn pasal esok cuti kan?? Kin pon pagi tadi same, excited bukan main, siap call parent cakap nak join hantar adik kin pegi airport esok.. But here, kin nak share something and really need opinion dari korang..please!!~

Actually, kin ade la email HR since HR kin opis nye kt KL. So, just nk double check la takut2 ade procedure ape ke kan..ni email yang kin hantar kt derang. Siap attached link The Star lagi okeh!


And this is what my HR reply.


"Dear Ikin,

Since we are private sector and tomorrow not declare as compulsory holiday, we work as usual.

Thanks."

Ok..so now..anyone ade idea on this? Is there any such thing?? Kin tak expert in labour law..but so far masih mencari kebenaran gitewww~

Kepada pemain bola sepak Malaysia, tahniah atas kejayaan korang menjuarai Piala AFF Suzuki. Serious membuak2 semangat patriotik skrg ni!! Cuma HR aku jer tade semangat patriotik!!! Urgh!!~


*Update : This is another reply yang kawan kin terima dr HR.

"Tomorrow we work as usual and also not a gazette public holiday, so didnt have any extra paid in this case."

Hurm..kecewa nye klau kene keje..Kin suke company ni, people datang kerja ikut mase, time buat keje, kte buat keje btol2, i mean kat sini everything have their rules which itu yang membuat kan kin sendiri rase responsible to my own work.. cume kin kecewa sket la bile jadi camni..kin da excited igt dapat join anta adik kin pegi airport. huhu.and so far, kin tak dpt clear explaination pasal hal ni. T_T sedeyhhh okeh!


*Update : This is another reply yang Kin terima jadi Jabatan Tenaga Kerja Subang Jaya. So pada siapa2 yang ada masalah yang sama macam kin, boleh refer sini. Or hubungi JTK direct utk dpt kan lagi penjelasan.

28 comments:

DaK CoMoT said...

aikkk...asal jd camtu lak...ishhh3

Lan Bingka said...

selamat bekerja! ingat la kami yg di rumah..;p

Firdaus Alim said...

xtaw sebab masih studi..tp law private sec boleh jadi lah..sabaq na

nazirulhazwan~ said...

alamak, tak sure plak pasal tu. tp tak silap, private mmg gitu, dorg just wajib amek cuti dlm 10 hari je,klu yang ken dorg taknak amek xpe.

contohla, dlm company tu tade pon yang bebangse cina, dorg boleh je tak amek cuti utk CNY if dorg da amek cukup 10 public holiday yang lain utk tahun tu, klu tak silap

ima said...

ermmmm. ima xpasti la.

tapi dengar cte, swasta memang xcuti. tengok company jugk kot.

Cikgu Fikri said...

ha?
koje...
mkasalah ekiyn samer cm misz dian ni..
dia pown kna keje gak..
ni link dia..

http://miszydian.blogspot.com/

btw,
selamat bekerja..
berkhidmat utk majikan..
huhuhuhuh :)

eikieyn said...

Dak Comot : itu la. kin tengah cari ape hak kin sebagai pekerja. :)

lan bingka : aaaa saje tau..jeles okeh!

firdaus : tu yg kin tengah kaji skrg ni. thanks for reply.

nazirul : yesh, thats what i heard. but still, ade rule ckp they must pay double, i mean as per rate working on PH. tp opis kin tanak baya double, n insist soh keje esok..urgh. so unfair.

ima : most of my friend yg keje private, mmg cuti. itu yg kin argue tue. huhu..tak aci ar..

cikgu fikri : oowh thanks cikgu. kin roger dian skrg jugak! :D

Rt-qaH said...

aeyh..asal lak x cuti..private company lain pun cuti yunk..gmana thu?

syafiQakarim said...

hahah cian akak.alah kak,kalau
private mmg cm tu meh..tak pk apa
dah.redha dan redah je la.hee

... said...

as salam..
ya betul pendapat bos itu.
terma cuti umum,
tertakluk dan digunapakai untuk sektor awam sahaja..

untuk swasta, bergantung kepada bos besau :)

jangan sedih2.rezeki tu.semunya ada hikmah.mana tahu ada dapat hadiah percuma ke, dapat balik awal, orang belanaja makan besau, ect..mana la tahu kan..doa2 moga esok menjadi hari yang diredhai-Nya keatas kamu :)

MiSzy DiaN said...

huhu..
sama2 la ya kita kerja esok..
tp esok half day jak..hehe..

:: Zanna :: said...

x sure la dek bab ni...tp ramai gak yg ckp private sec ad yg kena keje...sori dear~~sabar je la ^.^

ASHAA said...

hey! in my opinion, tak pyh pegi keje. amek mc. ataupun, claim as OT? hikhik. bila budak sekolah beri idea. :D

caera puttih said...

wooohhhooo.. nie PM punye perintah..HAHAHAHAHHA

eikieyn said...

Rt-qaH : itu yg kin pelik. ntah la. masih xdpt jawapan yg kukuh. rase cam sgt tak adil je. :P

syafiQakarim : sedang redha menghadapi dugaan la ni. klau tak redha. mogok balik umah terus td. :P

... : harap2 begitu la. tp bab balik awal tu tak mungkin punye. haha. pasrah je la. thank u. amin~

MiSzy DiaN : untung nye youuu..at least half day. kin full day. x_x

Zanna : socays. yes, tgh bersaba sehabis kuat da ni. :P btw thanks for dropping by.

Ashaa : hihi..ntah la. cam obvious sgt klau esok btol2 sakit. kin tak pandai pura2 sakit nih. :P

caera puttih : itu la..diulangi,PM punya perintah! bos tolong bace!!! :P :P :P

::alwaniamalini:: said...

mengalami masalah yang sama sekarang. tp HR blom announce lagi. katanya nak check dengan MEF dulu. Kalau MEF kata holiday ni tak mandatory, maka cmpany berhak kata tak cuti. huhu naseb badanla keje ngn prebet ni kan huhu..

Hajar said...

saya pun private sector..dapat je cuti..rasanya boleh fight..sapa boleh lawan..PM dah istihar public holidaylah..kalo x bg cuti kena bayar doublelah sebab PM dah istihar esok public holiday..lgpun PM tak istihar pun public holiday hanya untuk kerajaan..Untuk semualah..satu Malaysia..Rasanya boleh bawak kes ni ke buruh..Apatah lagi dia tak bayar double on public holiday..

sazali yusof said...

ish mana boleh macmtu.. dia kena bayar triple kalau suruh kerja.. and boleh report kat pejabat buruh..

http://neizalyez.blogspot.com/2010/12/laporan-khas-makmal-transformasi.html

misyamissyou said...

tapi mmg private cm tu kan..xleh nak wt pe pon..

Eazy Izzuddin said...

nak wat camne
keje je lah

eikieyn said...

alwaniamalini : first, susa nye nk sebut name kamu. second,really? coz smlm news did mention psl sume company wajib bayar ikut rate public holiday if derang nk staff derang bekerja. but company kin insist baya standard rate.

hajar : currently kin tgh cuba fight la. so far, kin da email jabatan buruh, just wait for them to reply.

sazali : thats why. T_T

misyamissyou : is it? ade black & white ke mention psl private company was allowed to do so? huhu.

eazy : yeah..currently im in my beloved office. and langsung tde mood nk bekerja. :P

http://twilight-wallpaper.blogspot.com/ said...

happy new year 2011

http://www.iphoneroom.net/ said...

nice post

neyra shazeyra said...

siannn

amiey lee said...

hi ikin, just nak tau apa pejabat buruh cakap ye?

eikieyn said...

neyra : itu ler..dan sampai skrg masih menunggu keputusan dr HR.

amiey : kin ade paste reply dr jabatan tenaga kerja..so kesimpulannye, company wajib baya or ganti dgn cuti. :D

amiey lee said...

yesss bagus....good job kin...

eikieyn said...

amiey : thanks dear!~ :D