22 July 2011

He is the one in a thousand


Dea jarang sakit, dalam family dea la paling gagah kot, sebab dea masuk Kolej Tentera Udara..hari2 training teruk2, masuk utan, terjun kolam, and last few months, dea dah berjaya terbang secara solo..ikutkan jugak, dea la paling pandai antara kami 3 beradik..result spm dea mampu buat dea dapat offer full scholarship buat medic kat luar negara, tp sebab minat sgt dgn kapal terbang, dea reject sume. the whole family bangga yg teramat dgn dea..tup tup..doctor ckp dea kena SLE, dah tu plak sampai effect kat buah pinggang..this is what actually happen to my second brother. Eventho dea ni adik kin, muda 3 tahun dr kin, the whole family called him as 'Abang'.
Abang start sakit seingat kin dalam bulan 5 hari tu..dea start naik ulser berlambak dalam mulut dea..but semua org igt demam biase. Bile bawak pegi doctor, ubat 'standard' demam jer la doctor bagi..Mase tu igt lagi mak kin sebak tengok dea makan, tangan dea mengeletar..but bile pegang tangan dea, tade rase panas or sejuk sgt pon.. And 1 week later, doctor ckp abang kene denggi.. Keluar masuk KMC kat kedah je la keje nye.. but still doctor takde mention anything other than denggi..
Few times jugak dea kuar masuk hospital, cume last months baru doctor officially cakap adik kin tu ade symptom SLE. Honestly, kin x penah dengar, tak penah tau ape2 pasal SLE..and bile kin buat research kat internet, kin noticed that most of pesakit are women. And for guys, it was like 1/1000 cases from total of woman cases, yes..one in thousand cases.. And from research tu kin tau pesakit SLE akan bergantung dgn steroid seumur hidup. And kin jugak tau, SLE is not only attack human's skin, SLE pon bleh attack organ mcm hati, buah pinggang, brain..byk lagi la especially bile pesakit tu adalah dr golongan lelaki..but still kin tak ade clear view pasal penyakit ni.

Kesan macam lebam dkt both side telinga akibat SLE..dan rambut pon makin banyak gugur.. :( :(
And in last 2 weeks, abang ade call kin..and the first sentence yg dea kasi tau kin.. "Kak, abang punye buah pinggang da rosak" bleh imagine tak ape perasaan mase tu.. kami 3 beradik jarang dapat berkumpul same2, sorang kat KL, sorang Kedah, sorang Sarawak..tunggu raye je dpt btol2 berkumpul..tup2 dapat call, dgr berita camtu..parent kin travel dr Kuantan ke Kedah semate2 nak ambik adik kin balik kuantan and buat rawatan susulan kat sane sbb tade pakar dkt KMC kedah..Kin suruh amek hospital private, tp sebabkan dkt kuantan, pakar utk masalah penyakit adik kin ni hanya ade kat HTAA, so it left us with no choice.
So starting 9 July hari tu, Sabtu..adik kin da ade kat Kuantan so terus nk check in ke HTAA, tp bayangkan la yer..klau da kate hospital gomen, bleh la derang ckp suruh datang hari Isnin..sbb doctor tu tade hari sabtu ahad..ok..fine..kin bengang jugak la..dah tau kot penyakit tu da serang buah pinggang, haruslah kite nk rawatan asap kan! Nak transfer ospital lain kt kuantan, sorang pakar pon tade..hampeh! 11 July adik kin pegi hospital, and terus kene tahan wad..sepanjang 1 minggu kat sane, tade ape ujian yg related to buah pinggang derang buat..cume takat kasi steroid, check BP, catu air..yea..pesakit buah pinggang kena ada catuan air minuman setiap hari..bg adik kin, 1 hari 800ml jer dea boleh minum.

Korang bayangkan la eh..sape tak bengang..mak kin hari2 ulang alik ospital, but still tade ape progress dr doctor kat sane. Sampai la 18hb haritu, derang ckp nk buat minor operation kat adik kin..nak ambil tisu buah pinggang..disuruhnya adik kin puasa dari mlm. Ok, adik kin puasa..tup tup..derang ckp xjadi buat, kononnye tak sempat..ok..aku da separa nk maki org..and esoknya..tade soh puase ape pon, nurse dtg kasi tau nk operate haritu jugak..pagi tu adik aku sempat jgk breakfast..tp derang ckp tak pe..aku cam...wth? procedure tonggang langgang! and kebetulan jgk ayah kin kt kl, so kin rush amek cuti 1/2 day utk aritu sampai kamis..rush ikot blk kuantan.

Kesan tebuk dekat belakang badan adik kin.
First time kin jumpe adik kin kt hospital..serious..tekak, pipi, hidung ni sakit tahan nangis..he dont looks like the real him. seluruh muke bengkak, kaki bengkak..mase tu bahagian belakang dea still lg berbalot sbb operation tu.. Ramai kawan2 adik kin dtg melawat, majority geng2 TUDM dea yg kerja dekat TUDM kuantan, ade jgk geng2 skolah, and ade jugak cikgu2 skolah dea yg kebetulan dgr berita dea sakit, dtg melawat.

20hb, doctor kasi dea kuar hospital, coz result will out in 2 weeks! 2 weeks okeh! So within this 2 weeks, adik kin kene balik smule ke kedah...ntah..kin tatau nk ckp cam mane lg..da suruh pindah HUKM, adik kin x nak,risau parent kin susa nk ulang alik KL.. bile dok kat hospital kuantan, camni plak jadi nye..tu blom lg cite keadaan bilik yg dea duduk. sumpah, ngeri! Honestly, kin still cam terkejut on what happen.. adik kin yg dr kecik slalu gado dgn kin, tetibe sakit sampai camni skali..sebak bile tgk kaki dea yg cam kembung dgn air..bdn dea yg dlu kurus wpon dea kuat training, tetibe lg berisi dr kin..so far, satu family tgh mencari inisiatif lain utk dea..as long as dea kembali sihat and boleh continue terbang semula.
**Abang, akak doakan abang cepat sihat. Make sure you punctual with your medication schedule. Igt Tuhan selalu. Eventho kite dari kecik asik gado memanjang but we get better when we get older kan? I do care about u. Lagi pon, kita kan 3 beradik jer. Get well soon, abang.

24 comments:

apek poyo said...

soba yo lah..bukan kita minta jadi mcm ni..berdoa je la..
semoga sihat..

**::CIKNUURUL::** said...

smoga Allah makbulkn doa2 kamu semua,..insyallah,die akn baik spt biase lps ni,.amin,.

Anonymous said...

sedihnya baca..
moga2 abang kamu ni sihat dan kembali ceria macam biasa :)

mankete said...

semoga ade kin cepat sembuh ya..mudah2an aminn

tak rawat di kuala lumpur.. KPJ ker..dgr doktor sana pon bagus..

kita cuma berusaha insyallah

caliph shuriken said...

klau hospital gomen ni bila xde pakar pd hari tu.. kita tpaksa tggu hari pakar tu dtg.. klau private lebih teratur tp kos agak mahal..

smoga adik kin cpat sembuh.. amin...

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

banyak sabo ye kin

bbebanyak berdoa semoga cepat semboh ye

semoga adek kin semboh seperti biase ye . insyaAllah

anamizu said...

semoga ekin tabah,,
bykkkan berdoa ye..

HAZWAN17 said...

semoga beliau cepat sembuh
insyaallah....dan berjaya menyambung cita-cita nya kembali

~bUih-bUih ciNta~ said...

doa banyak2 ye..moga dia cepat sembuh:)

Ellen said...

Sabar ya dik...Semoga Bro adik Kin akan sembuh cam besa...

atie aizam said...

sebak hati baca pasal adik eikin tu.. semoga adik eikin tu cepat sembuh dan moga keluarga eikin tabah dengan ujianNya ini yer..

Ellen said...

Dik khas untuk adik...

http://www.mummynemo.com/2011/07/slesystemic-lupus-erythematosus-penyakit-kronik-berpanjangan/

Nazra Nazurah said...

kesian nya...semoga banyak bersabar dan cepat sembuh...

http://nazranazurah.blogspot.com

eikieyn said...

Apek : Thanks apek. Yea, same2 doakan.

Ciknurul : Amin. Thanks Nurul.

Anonymous : Thanks. Harap2 begitulah.

Mankete : Thanks Man. Kat kl ade HUKM jer tak silap. Tp adik kin insist nak duk HTAA kuantan gak.

Caliph : Yes, exactly. Tp dlm kes adik kin, sbb penyakit ni tak ramai pakar. so nak tanak , kat kuantan tu kene pegi gomen hospital la. klau ade pakar kat private, lame da kin soh dea pindah.

eikieyn said...

Owner Ini belog saya : Insyallah. Amin. Thanks eh.

Anamizu : Thanks Ana..

Hazwan : Thanks Wan. Same2 la doakan ye.

Buih2 cinta : Thanks. Amin.

Sis Ellen : Thanks a lot sis. Really2 appreciate your entry.

Atie Aizam : Thanks yer Atie. Amin.

Nazra : Thanks Nazra. Amin. ;)

raider150 said...

semoga cepat sembuh apa yg berlaku adalah uijan dari Allah swt.terima dgn hati yg terbuka pasti ada kebaikan dari ini..semoga cepat sembuh amin....dari raider...

aesh came said...

salam..Moga2 ur bro gets well soon, yg penting kena rajin doa~~health pun kena jg elok2..ameen semoga dipermudahkan~

marina anakcikbob said...

tabah ye.. bagi semangat kat dia supaya teruskan perjuangan..

hunnyAPIS said...

sedey...arap kamu sekeluarga bykkn bersabar ek.semoga adik kin cepat sembuh.amin :)

eikieyn said...

raider150 : thanks raider.

aesh came : salam. thanks~ same2 doakan yer.

marina : thanks dear.

hunnyapis : thanks hani. amin.

lala yusof said...

cuba ikhtiarkan pusat rwtn yg ashraf muslim keja, kalau keadaan nmpk serius...rasanya takde la ala bomoh tp guna ayat Quran yg perlu diamalkan sambil kita dptkan pakar

AkMa said...

salam..saya nak tanya sikit bley???

doktor syak adik saya sakit buah pinggar bocor n diorang suggest nak ambil tisu buah pinggang cam adik awak buat..

nak tanya lepas adik awat buat tu ada side effect pa2 x lepas 2???

eikieyn said...

akma : salam. actually mase amek tisu buah pinggang tu, Alhamdulillah tade ape2 effect. cume lepas je procedure tu, patient tak boleh byk bergerak for at least 6 hours tak silap. And doctor hanye bius dekat kawasan pinggang jer, means patient akan sedar ape mase procedure tu.

Ape2 pon. semoga semua berjalan dengan lancar.

AkMa said...

thankz...saya pon confused takut ada2 side effects nasib baik jumpa blog awak nie..

hope adik awak cepat sembuh ye...